Zorg- en behandelinrichtingswerker (ZBIW)

De Dienst Justitiële Inrichtingen is niet alleen verantwoordelijk voor het uitvoeren van vrijheidsstraffen en maatregelen. Wij bieden mensen ook de kans een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan op te bouwen. Dat begint met het zorg- en behandeltraject tijdens de vrijheidsstraffen die zij ondergaan. Als inrichtingswerker zorg en behandeling speel je daarin een belangrijke rol.

Je bent verantwoordelijk voor de bewaring en beveiliging van de mensen binnen het penitentiair psychiatrisch centrum. Daarbij begeleid je de gedetineerden in hun woon- en leefsituatie en bij activiteiten. Ook verleen je intensieve zorg. Zo draag je bij aan een menselijke uitvoering van de detentie met beperking van de detentie schade. Zodat recidive voorkomen kan worden.

Tijdens intakegesprekken bereid je justitiabelen voor op het verdere verblijf in de inrichting. Je informeert hen over de gang van zaken in de inrichting, hun rechten en plichten en het drugsontmoedigingsbeleid dat de instelling voert. Ook signaleer je relevante aspecten met betrekking tot de sociale vaardigheden, basisvaardigheden en persoonlijke doelstellingen. Op basis daarvan breng je de motivatie en persoonlijkheidsproblematiek in kaart voor het plaatsingsadvies. Dat betekent ook dat je voorstellen voor overplaatsingen doet aan het hoofd van de afdeling.

Solliciteer hier naar deze functie

Zorg- en behandelinrichtingswerker
werkenvoornederland.nl

Functie-eisen

 • Je hebt een MBO 4-diploma in de richting sociaalpedagogisch werker, persoonlijke begeleider specifieke doelgroepen of medewerker maatschappelijke zorg.
 • Je hebt kennis van psychopathologie, begeleiding en zorg.
 • Je hebt kennis van groepsdynamica, culturele diversiteit en conflicthantering en kunt goed omgaan met een forensische doelgroep.
 • Je hebt ervaring of aantoonbare affiniteit met forensische psychiatrie en bent uitstekend in staat om professionele afstand te bewaren tot de patiënten.
 • Je hebt de vaardigheid om het gedrag van (individuele) patiënten te observeren, aan preklinische interventies deel te nemen en rapportages op te stellen.
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden, kunt je mondeling en schriftelijk goed uitdrukken en snel schakelen tussen verschillende zaken.
 • Je beschikt over een goede fysieke conditie en kunt omgaan met weerstand, spanning en agressie.
 • Je hebt een loyale werkhouding, kunt probleemloos werken in een beveiligde setting en vindt het geen probleem om in onregelmatige diensten te werken.

Arbeidsvoorwaarden

Standplaats Divers Landelijk
Werkplekken 16
Contractduur 1 jaar
Uren per week 32 – 36
Maandsalaris € 2.405 – € 3.135
Salarisniveau Schaal 7
Niveau MBO – 4
Vakgebied Medisch / verzorging
Vacaturenummer DJI_210_20_RE37
Dienstverband Tijdelijke aanstelling/Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

 

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Ben je in dienst van het Rijk en heb je een aanwijzing als Van-Werk-Naar-Werk- of (medisch) herplaatsingskandidaat? Voeg dan een voordracht van je leidinggevende of trajectmanager en een kopie van de aanwijzingsbrief bij je sollicitatie.
 • Om je sollicitatie in behandeling te kunnen nemen, ontvangen wij graag je cv en motivatiebrief.
 • Een fysieke vaardigheidstoets en een assessment maken deel uit van de selectieprocedure.
 • We vragen je om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor te leggen.
 • Als inrichtingswerker zorg en behandeling neem je jaarlijks deel aan een fysieke vaardigheidstoets.
 • Het gaat om een functie voor 32 tot 36 uur per week (in onregelmatige dienst).

Solliciteer hier naar deze functie

Zorg- en behandelinrichtingswerker
werkenvoornederland.nl

Solliciteer hier naar deze functie

Zorg- en behandelinrichtingswerker (ZBIW)
werkenvoornederland.nl

Vragen over de functie?
Neem contact op met onze zorgrecruiter.

De heer E.Swets, Recruiter

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure?

Neem voor meer informatie contact op met het Shared Service Center DJI, Loket Werving & Selectie

Medewerkers aan het woord

Uit de praktijk

Deel deze pagina

Twitter Facebook LinkedIn

Terug naar

Werken bij DJI